Over Via-Zorg

Ik ben Marcel van Leeuwen, ambulant begeleider uit Nijmegen. Sinds 2012 bied ik met Via-Zorg interculturele begeleiding op maat aan mensen die vastlopen in hun leven en binnen het reguliere zorgcircuit.

Visie van Via-Zorg
De kunst van ambulante begeleiding is om cliënten verantwoordelijk te maken voor hun eigen veranderproces. In mijn werk probeer ik een spiegel te zijn. Ik laat cliënten zelf ontdekken waar hun behoeften liggen. De motivatie die daarmee vanbinnen wordt losgemaakt, zorgt voor werkelijke verandering. En niet alleen voor een tijdelijke opleving. Ik vind dat elk mens het verdient om op zijn eigen manier volwaardig mee te draaien in de maatschappij. Ik bied zorg die in beweging is, zodat de cliënt in beweging blijft.

Missie van Via-Zorg
Mijn missie is om mensen in complexe hulpsituaties een volledig pakket van hulpverlening aan te kunnen bieden. Dat betekent naast ambulante begeleiding ook sociaal verpleegkundige en psychologische zorg. Om dit te bereiken werk ik samen met anderen, bijvoorbeeld met Anouk Bindels Praktijk voor systemische therapie en Miloud Consultancy. De samenwerking wil ik verder uitbreiden naar andere hulpverleners met als doel: een coöperatie van zelfstandige hulpverleners (zzp'ers) die samen een totaalpakket bieden met kwalitatief goede zorg voor een betaalbare prijs.

Opleiding en werkervaring
Ik heb HBO-J (SPH) gestudeerd, en de studie afgerond in 1988. Daarna ben ik aan de slag gegaan als groepsleider crisisopvang binnen jeugdhulpverlening. In 1994 heb ik HBO P&O voltooid. In 1996 ben ik in dienst gekomen bij de gemeente Nijmegen. Ik heb daar bijna 20 jaar als re-integratiespecialist gewerkt. De laatste 10 jaar heb ik met name gewerkt met mensen uit niet-westerse landen, Antillianen in het bijzonder. Een groep waar vaak meervoudige problemen voorkomen. Ook heb ik veel cliënten begeleid uit Marokko, West-Afrika, Somalië en geboren Nederlanders. Ik heb in Nijmegen intensief samengewerkt met leerplicht, maatschappelijk werk, reclassering en politie.